Moartea unui Dinozaur: Imperiul Rus se autodizolvă începând din #Ucraina. Războiul este foarte evident în toate manifestările lui din planul fizic. Dar este doar atât? Ce simbolizează de fapt pentru fiecare dintre noi?
Nu sînt analist politic, nici jurnalist. Sînt Antrenor de Stil de Viață Sănătos și scriu acest articol din perspectiva omului interesat să înțeleagă #ComportamenteUmane și cauzele oricărei manifestări, observând efectele ei.
De la declanșarea invaziei, am urmărit diverse canale de știri din străinătate, am citit postări diverse, și în același timp am observat cum mă raportez eu la situația din #Ucraina. Am discutat cu oameni, i-am observat cum percep ceea ce se întâmplă, iar concluzia mea a fost că prea puțin se intră în profunzimile acestui război. Și din acest motiv prea puțini înțeleg cu adevărat care este sensul acestui război.
Cam la toate nivelele se analizează doar efecte și efectele efectelor, din toate planurile: economice, politice, teritoriale, etc., apoi ale vieților oamenilor din #Ucraina. Cauza a fost în mod fals montată ca fiind doar #Putin, fără a fără a fi căutate cauzele reale și cauzele cauzelor, iar asta nu ajută nici la înțelegerea a ceea ce se întâmplă, nici la găsirea soluțiilor potrivite.
Da, situația este foarte inflamată. Da, emoțiile sînt foarte puternice, iar suferința civililor din Ucraina foarte evidentă. Dar dacă nu vom înțelege și acționa corect, detașându-ne de emoții, vom alimenta în continuare un tipar mental nociv care se repetă de mulți ani pe această planetă. De mii de ani. Și atunci chiar vor sări lucrurile în aer.
Comportamentele Umane sînt unul dintre subiectele care mă preocupă din copilărie. Să le observ la alții, să le înțeleg, să mă observ pe mine în relație cu ceilalți, etc. Am experimentat foarte multe, am studiat mult și am aplicat și mai mult. Iar din lucrul cu clienții la #coaching am adunat o serie de lecții, la care am observat o structură comună, un tipar comun. Acest tipar comun se regăsește inclusiv în #războiuldinUcraina, așa că te invit să citești tot articolul dacă vrei să afli mai multe.
Invariabil, când am lucrat cu clienții pe o situație personală sau profesională era perceput întâi #efectul. E ok asta, întâi ți se rupe nasturele la cămașă, apoi observi că se mai ținea într-o ață. Dar în 95% din cazuri, dorința clienților era să se acționeze doar asupra efectului, că doar e foarte evident, nu? De ce să-mi bat capul să caut altceva? Nu domnule, altceva nu e și gata!
”Mă tot cert cu soțul, vreau să divorțez”, ”Copilul nu mai vrea la școală, trebuie să-l duc la psiholog”, ”Am un asociat care mă calcă pe nervi, doar dă directive și nu face nimic. Cum să scap de el?”, etc. sînt doar câteva exemple din cazuistică.
Percepția clienților mei, de cele mai multe ori - mai ales când efectul era foarte sâcâitor sau dureros - se încăpățâna să rămână pe rezolvarea efectului. Și să-l facă să dispară! Cu cât efectul râcâie și persistă mai mult, cu atât atenția omului parcă e hipnotizată de acesta și vrea să-l schimbe, să-l ascundă ori să-l extermine!!
Cum traducem asta și mai simplu? Mintea percepe doar #efectul (jumătate din întreg), și se focusează pe acea percepție, negativă sau pozitivă, pentru că este deja un tipar format să facă asta. Mintea refuză de cele mai multe ori să perceapă și să accepte #cauza (cealaltă jumătate a întregului). Ori să umble la cauză ca să rezolve situația.
Și mai e ceva. Încă mulți oameni se păcălesc cu ideea falsă că acționarea asupra efectului va echilibra situația. Nimic mai nociv. Situația va fi mai dezechilibrată cu cât insistăm să ascundem, să negăm sau să distrugem efectul. Pentru că acel efect ne este prieten nu dușman, și ne aduce un mesaj despre ce nu facem bine în planurile mai profunde. Dacă încercăm să-l distrugem nu facem decât să anulăm oportunitatea de a afla cauza problemei. Nerezolvând-o, problema va apărea în altă formă, în altă parte, pentru că nu am rezolvat cauza ei. E foarte logic cum funcționează acest sistem cauză-efect.
Extrapolând la nivel macro, în societatea în care trăim, regăsim același model. Amprenta de superficialitate și de analiză unilaterală a oricărei situații, încă o regăsim puternic ancorată în subconștientul colectiv. Ca și focusarea pe a găsi vinovatul, întotdeauna exterior situației, crezând că pedepsirea/acționarea asupra acestuia este soluția problemei. ”Regele e un nemernic. Să-l dăm jos și să-i luăm gâtul”, ”S-a spart geamul la școală. Să găsim vinovatul și să-l pedepsim”, ”Mă doare capul. Iau o pastilă și-mi trece.” Nicio întrebare de genul ”A cui responsabilitate (nu vinovăție) este asta?, De ce s-a întâmplat x situație?” sau ”Care o fi fost cauza durerii y din organism?, etc.
Este foarte important și esențial să percepem și să acceptăm #întregul. Pentru că întregul există întotdeauna, în orice manifestare, situație sau persoană. Așa cum întotdeauna există două fațete ale unei monede. Dacă nu vrei să te uiți la una dintre ele, nu înseamnă că ea nu există.
Privind lucrurile simplist, în primul plan este #războiuldinUcraina (efectul) iar de cealaltă parte #Putin (cauza). Ce convenabil, așa-i? Avem vinovatul, să-l înfierăm, să-i tăiem capul și se rezolvă totul. Avem mii de cazuri de acest gen de-a lungul istoriei și iată unde sîntem. În plin război. De ce? Pentru că se induc atenției false cauze, care sînt de fapt tot efecte. Ce se întâmplă acum în #Ucraina este un #efect, da. Dar #cauza este în altă parte decât se insistă să vedem noi.
Pe de altă parte, abordând același tipar vechi, ”acționează asupra efectului, eventual extermină-l” de fapt nu s-ar rezolva nimic. În acest război, lucrurile sînt mai profunde și țin de interiorul fiecăruia dintre noi, de la nivel macro (lideri, guverne, președinți) până la nivel micro (oameni simpli, comunități mici). Ce vedem în plan fizic în acest război este doar vârful aisbergului și este proiecția a ceea ce nu vedem, dar există în fiecare dintre noi.
În interviul luat lui #GarryKasparov pe canalul #PBS, ( https://www.youtube.com/watch?v=kYhsloRid_c ) acesta a spus foarte simplu: ”Ajutați Ucraina să lupte împotriva monstrului pe care voi ați ajutat să fie creat. ” Se referea desigur la guvernele și liderii de stat care se cred puternici și îndreptățiți să facă orice, la fel cum oglindește comportamentul lui #Putin în acest război. Atunci de ce doar Putin este responsabil pentru ceea situația creată? Ei, asta este o întrebare la care merită să reflectăm.
Așadar, reluăm analiza. Avem în planul fizic #războiuldinUcraina. Acesta este efectul. Care este cu adevărat cauza acestui război? A cui responsabilitate este rezolvarea acestui război? Unde este necesar să căutăm cauza și să lucrăm asupra ei, ca acest conflict să se diminueze până la instaurarea echilibrului? Acest gen de întrebări e momentul să ni le punem dacă vrem cu adevărat rezolvarea situației. Și da, să ne asumăm că fiecare dintre noi sîntem responsabili să lucrăm la asta. Fiecare în aria și la nivelul său de viață de zi cu zi, are o părticică de responsabilitate ca situația să se rezolve. Nu doar guvernele, nu doar președinții. Nu doar NATO ori altă entitate. Fiecare dintre noi.
Da, știu că, să îți asumi responsabilitatea pentru ceea ce faci zi de zi, să cauți cauzele unei situații în profunzimi, să accepți întregul unei situații sau că faci parte dintr-un întreg planetar, sînt abordări care nu convin de cele mai multe ori. Pentru că ne obligă să ieșim din lumea noastră iluzorie, în care altcineva este vinovat de orice ni se întâmplă nouă. În care altcineva este responsabil.
Acum, în aceste momente, #războiuldinUcraina nu oglindește altceva decât conflictele interioare ale fiecăruia dintre noi, fuga noastră de responsabilități, agresivitatea care e în noi, etc. Acestea adunate pic cu pic de la fiecare, se manifestă atât de violent în planul fizic. De la mic la mare, de-a lungul anilor am pus umărul la crearea acestui război sau a altor războaie. Nu doar liderii, cum a spus #Kasparov. Acela este doar jumătate din adevăr.
Știu că e șocantă această perspectivă. E nasol că se dărâmă miturile zidite cu atâta trudă de-al lungul mileniilor, cum că omul simplu n-are responsabilități și este dator doar să-și aleagă lideri și să se supună deciziilor acestora. Nu-i comod că responsabilitatea de fapt nu doar a celor care conduc. Am trăit cu aceste falsuri până acum, pentru că ne-a convenit. Dar efectele sînt haosul și dezechilibrul în care se află întreaga planetă în aceste clipe. Aceste manifestări sînt răspunsul la faptul că ne-am dat responsabilitatea altora (ceea ce convine maxim), dar partea nevăzută și uitată este că oamenii și-au dau și puterea (nu ne convine deloc) odată cu responsabilitatea. ”Doctorul știe mai bine ca mine cum mă simt, e treaba lui să-mi dea rețetă și sînt ok.”, ”Eu nu pot să fac nimic, guvernul e de vină că nu merge economia.”, etc.
Secretul și puterea soluționării cât mai rapide a conflictului din Ucraina este în fiecare dintre noi. Nu în altă parte. Mă repet, cu toții sîntem implicați și răspunzători mai mult sau mai puțin în ceea ce se întâmplă acum în #Ucraina. De la nivelul macro al liderilor de state și guverne, până la nivelul micro al fiecăruia dintre noi.
Iarăși mă repet. Rezolvarea oricărei situații implică nu doar să vezi efectul și să acționezi asupra lui, ci să cauți cauza și asupra ei să lucrezi. Situația acum, la nivel mondial nu doar în Ucraina, este foarte inflamată și dezechilibrată, ceea ce este foarte evident, dar în același timp firesc. Culegem ce am semănat de-a lungul anilor. Alimentând în continuare dezechilibrul prin a-l vedea doar pe Putin responsabil de tot ceea ce se întâmplă, și pe nimeni altcineva, nu va ajuta deloc la dezinflamarea situației, ci doar la înfierarea și distrugerea acelei părți din noi pe care nu ne place s-o acceptăm, o urâm și vrem să n-o mai vedem niciodată. Acceptând că #Putin, simbolic vorbind este parte din noi, ne ajută să intrăm în profunzimile noastre, să ne căutăm fricile, aroganța, agresivitatea, rigiditatea și tot ce mai simbolizează acel om.
Dinozaurii au dispărut acum 65 de milioane de ani de pe Terra. De ce? Pentru că erau o extremă care dezechilibra întregul ecosistem planetar. Ca o paralelă, Imperiul Rus se autodizolvă începând din Ucraina, pentru că a ieșit de mulți ani din zona de echilibru, DAR să ne reamintim că Rusia și Ucraina sînt câte o fațetă a întregului. #Rusia/#Putin reprezintă la nivel macro rigiditatea, agresivitatea, dictatura, extremele, etc. țărilor/persoanelor ”puternice”, manifestate în propriile forme și procente de-a lungul anilor. #Ucraina/#Zelenski reprezintă la nivel macro dorința de schimbare, flexibilitatea, curajul de a se opune reprimărilor, etc. a popoarelor/persoanelor care vor altă societate bazată pe principii morale și etice.
Practic asistăm la războiul dintre vechi și nou, dintre ceea ce este depășit și ceea ce vrea să se nască. Iar acest război se duce în fiecare dintre noi. Acest război ne reprezintă pe fiecare dintre noi, indiferent că ne convine asta sau nu. Fiecare dintre noi cărăm câte un dinozaur interior pe care a venit momentul să-l lăsăm să se dizolve, pentru că nu ne mai servește evoluției.
Vrem #Pace? Atunci să privim în interiorul nostru și să vedem câtă #Pace e în noi? Pentru că atâta #Pace se va reflecta în afara noastră, câtă construim în interior. Vrem #Pace? Să fim curajoși și să vedem ce conflicte există în noi? Ce nemulțumiri, frici sau griji cărăm și proiectăm în exterior în fiecare zi. Cum le rezolvăm și le echilibrăm, ca să facem loc Păcii în inimile noastre? Vrem #Pace? Păi ar cam fi cazul să ne oprim din a ne război zilnic cu noi înșine, cu partenerul de viață, cu copiii noștri, cu colegii, cu vecinii, etc.
Da, Imperiul Rus se autodizolvă începând cu Ucraina, dar asta este o invitație pentru fiecare dintre noi să ne oprim din a ne uita la ce fac alții și să ne ocupăm fiecare de dinozaurul propriu. Nimic altceva. Cât va dura asta? Depinde de cât de mult ne dorim cu adevărat să fie echilibru în fiecare dintre noi și pe întreaga Planetă.
________________________________________
Povestirile Inspiraționale pentru Adulți te așteaptă pe pagina Cărți & Cursuri
Comments